2013. március 18., hétfő

Joghurt házilag




Egy nagy lábosban forrásig melegítjük a tejet, majd lehűtjük langyosra. 1 liter tejhez 1 kanál joghurtot adunk. Poharakba töltjük és 3-4 órán át langyos sütőben (35-40 C hőmérsékleten) tartjuk. Egy éjszaka szükséges az erjedéshez. Amikor kész madártej sűrűségűvé válik. Ezután rögtön tegyük a hűtőszekrénybe.
Tovább eláll, mint az aludttej.  (Kb. 1 hétig!)
Vásárolható a gyógyszertárakban joghurt-oltó is, ebből 1 liternyi tejhez 1/2 kávéskanálnyit tegyünk.
Sokféle ételt-italt készítenek joghurttal és ez gyakran melegítésre, főzésre kerül. Ezért receptet adok ahhoz is, hogyan lehet stabilizálni a joghurtot használat előtt, hogy melegíteni, főzni, forralni lehessen.

1 liter joghurt
1 tojásfehérje kevés vízzel vagy tejjel elkeverve
1 kávéskanál só

A joghurtot tálba tesszük és fakanállal lassan, állandóan keverve hozzáöntjük a tojásfehérjét, majd lassú tűzön állandó (egy irányba) történő keveréssel forrásig főzzük. Ezután szintén kis lángon 10 percig forraljuk.
Lefedni nem szabad!
Kihűlés után hűtőszekrényben tároljuk.