Egy nagy lábosban forrásig
melegítjük a tejet, majd lehűtjük langyosra. 1 liter tejhez 1 kanál joghurtot
adunk. Poharakba töltjük és 3-4 órán át langyos sütőben (35-40 C hőmérsékleten)
tartjuk. Egy éjszaka szükséges az erjedéshez. Amikor kész madártej sűrűségűvé
válik. Ezután rögtön tegyük a hűtőszekrénybe.
Tovább eláll, mint az
aludttej. (Kb. 1 hétig!)
Vásárolható a gyógyszertárakban
joghurt-oltó is, ebből 1 liternyi tejhez 1/2 kávéskanálnyit tegyünk.
Sokféle ételt-italt készítenek
joghurttal és ez gyakran melegítésre, főzésre kerül. Ezért receptet adok ahhoz
is, hogyan lehet stabilizálni a joghurtot használat előtt, hogy melegíteni,
főzni, forralni lehessen.
1 liter joghurt
1 tojásfehérje kevés vízzel vagy
tejjel elkeverve
1 kávéskanál só
A joghurtot tálba tesszük és
fakanállal lassan, állandóan keverve hozzáöntjük a tojásfehérjét, majd lassú
tűzön állandó (egy irányba) történő keveréssel forrásig főzzük. Ezután szintén
kis lángon 10 percig forraljuk.
Lefedni nem szabad!
Kihűlés után hűtőszekrényben
tároljuk.