Hozzávalók:
8 articsóka (konzerv), 1 citrom leve, 1 mokkáskanál frissen
reszelt citromhéj, 1 teáskanál mustár, 4 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál
törött fehér bors, 1 csokor snidling, só (ízlés szerint).
A konzervdobozból kibontott articsókát
lecsöpögtetjük, és egy szép tálra helyezzük. A mártáshoz a citromlevet
elkeverjük az olajjal, sóval, borssal, citromhéjjal, és a nagyon apróra vágott,
megmosott snidlinggel. A mártást a tálra, az articsókák alá öntjük és befedve,
a hűtőszekrényben alaposan lehűtjük. A mártásba mártogatva fogyasztjuk. (Ha
valamilyen csoda folytán sikerülne friss articsókát kapnunk, akkor
megtisztítjuk, sóval, pár szem kardamómi maggal és citromlével ízesített vízben
majdnem puhára főzzük, és a lében hagyjuk kihűlni. Ezután leszűrjük, és
ugyanúgy készítjük, mint a konzerv articsókát.) Articsóka helyett kelbimbót is
használhatunk.