Hozzávalók:
másfél csésze csicseriborsó, fél csésze szezámmag, fél csésze víz,
fél teáskanál római kömény (vagy konyhakömény), fél teáskanál só, 1 gerezd
fokhagyma, fél citrom leve. A tetejére: olaj, fenyőmag, petrezselyemzöld,
paprikapor.
A csicseriborsót bő vízben egészen puhára
főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kissé kihűlni. Ezután turmixgép poharába
töltjük. Hozzáöntjük a fél csésze vizet, a citromlevet, a szezámmagot, a zúzott
fokhagymát, majd megsózzuk, és az egészet addig keverjük, amíg sűrű pép nem
lesz belőle. Üvegtálra halmozzuk kúp alakban, az olajjal leöntjük, és vágott
petrezselyemmel, pirospaprikával meghintjük. Fenyőmaggal megszórjuk, de ez el
is hagyható. A humuszt fogyasztják nyers zöldségfélével vagy kenyérre kenve.