2013. március 14., csütörtök

Fűszeres falafel



Hozzávalók: 2 csésze csicseriborsó, 2 csésze víz, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, 1 evőkanál apróra vágott korianderzöld (helyette 1 mokkáskanál őrölt koriandermag), 1 teáskanál római kömény (vagy konyhakömény), 1 mokkáskanál törött fekete bors, só (ízlés szerint), olaj (a sütéshez).
A csicseriborsót előző este beáztatjuk, másnap vízben megfőzzük, majd leszűrve hagyjuk kihűlni. Közben a vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A főtt borsót és a hagymákat egy húsdarálón ledaráljuk, és az egészet belerakjuk a fűszerekkel együtt egy turmixpohárba. Ráöntjük a vizet, és addig keverjük, amíg sűrű, pépszerű massza nem lesz belőle. Ha kihűlt, beledolgozzuk a tojást, és nedves kézzel diónyi gömböket formálunk belőle. Forró olajban szép aranybarnára sütjük. A felesleges olajat lecsurgatjuk és salátákkal, pitával (lepénnyel) tálaljuk.