Hozzávalók:
2 fej kemény, friss saláta, 5 gerezd fokhagyma, 2 csokor snidling
(vagy zöldhagyma zöld szára), 1 citrom leve, 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött
fekete bors, só (ízlés szerint).
Először elkészítjük a salátamártást: a
citromlevet és az olajat egy-két evőkanál vízzel összekeverjük, ízesítjük a
sóval, borssal és a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymával. Hozzáadjuk a
megmosott és nagyon finomra aprított snidlinget, majd letakarva a
hűtőszekrénybe rakjuk. Ezután a salátát leveleire szedjük, megmossuk, és egy
tiszta konyharuhával vagy papírtörülközővel leitatjuk róla a nedvességet. A
salátaleveleket egymásra helyezzük, és vékony csíkokra vágjuk. A
hűtőszekrényben jól lehűtjük. Közvetlen tálalás előtt öntjük a salátára a
fokhagymás öntetet, mert ha áll, összeesik.