2013. március 14., csütörtök

Fokhagymás fejessaláta



Hozzávalók: 2 fej kemény, friss saláta, 5 gerezd fokhagyma, 2 csokor snidling (vagy zöldhagyma zöld szára), 1 citrom leve, 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só (ízlés szerint).
Először elkészítjük a salátamártást: a citromlevet és az olajat egy-két evőkanál vízzel összekeverjük, ízesítjük a sóval, borssal és a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymával. Hozzáadjuk a megmosott és nagyon finomra aprított snidlinget, majd letakarva a hűtőszekrénybe rakjuk. Ezután a salátát leveleire szedjük, megmossuk, és egy tiszta konyharuhával vagy papírtörülközővel leitatjuk róla a nedvességet. A salátaleveleket egymásra helyezzük, és vékony csíkokra vágjuk. A hűtőszekrényben jól lehűtjük. Közvetlen tálalás előtt öntjük a salátára a fokhagymás öntetet, mert ha áll, összeesik.