Hozzávalók:
A tésztához 50 dkg sima búzaliszt, 15 dkg baromfizsír vagy olaj, 3
tojás sárgája, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, 1 dkg élesztő, fél dl langyos
víz. A töltelékhez 25 dkg reszelt alma, csipet só, ízlés szerint porcukor, 1
evőkanál barchesmorzsa, 25 dkg narancsdzsem (helyette a szilvalekvár is jó), 15
dkg darált dióbél, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál bor, fél citrom reszelt héja, 1
evőkanál citromlé, 15 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 evőkanál
citromlé, fél citrom reszelt héja.
A tésztához az élesztőt simára keverjük a
langyos vízzel, majd mély tálban összegyúrjuk az átszitált liszttel, a
tojássárgákkal, a sóval, a cukorral és a zsiradékkal. Cipóba formáljuk és
pihentetjük egy órán keresztül. Közben elkészítjük a töltelékeket, mindegyiket
külön-külön. A darált mákot összekeverjük a cukorral, a leszárazott mazsolával,
a citromhéjjal és a citromlével. A diótöltelékhez a bort és a citromlevet
ráöntjük a dióra, majd összekeverjük a citromhéjjal és a cukorral. A tésztát öt
részre vágjuk és egyforma, tepsi nagyságú lapokká nyújtjuk. A tepsi aljára
rakunk egy tésztalapot, amelyet meghintünk cukorral és a barchesmorzsával
elkevert reszelt almával. Erre rásimítjuk a második tésztalapot, amit a máktöltelékkel
kenünk meg. A harmadik tésztalapra kerül a dzsem, a negyedik lapot betakarjuk a
diótöltelékkel, végül az ötödiket ráborítva, legalább még egy órát pihentetjük.
Az előmelegített forró sütőben megsütjük, és téglalapokat vágunk belőle.