2013. március 14., csütörtök

Falafel (felafel)



Hozzávalók: 25 dkg hántolt csicseriborsó, 2 tojás, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál Zahatár fűszerkeverék (grillfűszerrel és majoránnával helyettesíthető), só, olaj (a sütéshez).
A csicseriborsót annyi vízben, amennyi bőven ellepi, puhára főzzük, majd leszűrjük. Ha már nem nagyon forró, ledaráljuk és összekeverjük a felveretlen tojással, a sütőporral, a megtisztított és összezúzott fokhagymával, sóval és a fűszerkeverékkel. Beledolgozunk 3 evőkanál olajat, majd nedves kézzel kis, diónyi gombócokat formálunk belőle. Forró olajban szép barnára megsütjük és az olajat lecsurgatva, tálra tesszük. A falafelt fogyasztják magában, különféle mártásokkal, savanyított zöldséggel, de legfőképpen pitában (lepényszerű, "zsebes" kenyér, amibe beletéve, mártásokkal és salátákkal együtt eszik.) Hidegen is, melegen is nagyon finom, már nálunk is kapható.