2013. március 15., péntek

Északi kebbe




Hozzávalók a tésztához: 40 dkg bárányhús, 2 marék burgul (tört búza), só, 2 db kb. 10 cm átmérőjű tálka. a töltelékhez: 30 dkg bárányfaggyú, 1 fej hagyma, só, bors, fahéj.
Elkészítés: Keverjük össze a turmixszal vagy darálóval pépesített húst a burgullal és a sóval, s dolgozzuk úgy össze, hogy egy egészen finom, selymes állagú masszává álljon össze. Majd csippentsünk 2 kisebb adagot, s azokat először lapítsuk körformává, majd béleljük ki velük - az előzőleg már folpackkal kibélelt- tálkákat.
Aprítsuk fel a faggyút, majd turmixoljuk (vagy daráljuk) addig, míg krémszerűvé nem válik. Ezután vágjuk kockára a hagymát, keverjük össze a sóval, a borssal és végül a fahéjjal. Végül adjuk hozzá a faggyút. Ezt követően kb. egy-másfél evőkanálnyi tölteléket helyezzünk az egyik kibélelt tálkába, majd borítsuk azt össze egy másik kibélelt tálkával, s az illeszkedésnél szépen dolgozzuk össze a húsos masszát. Kis, töltött, gömbhöz hasonlatos formákat nyerünk. A kebbét faszénen szokás megsütni. Mikor már finom illatos a kebbe, vegyük le a rácsról, s óvatosan nyissuk ki. A kebbe belsejében megolvadt tölteléket még a libanoniak közül is csak kevesen fogyasztják el. Nem kell tehát aggódni, öntsük ki nyugodtan a megolvadt faggyút és fogyasszuk el jóízűen a többit.