2013. március 20., szerda

Egyiptomi kenyérsaláta



Hozzávalók: 4 szelet kenyér (fehérkenyér), 2 citrom leve, 2 db paradicsom, 2 db uborka, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 4 evőkanál olaj, 4 db fejes saláta levél, só-bors, ízlés szerint.
A kenyeret mindkét oldalán olajban megpirítjuk, úgy, hogy a közepe puha maradjon. Ezután kenjük meg alaposan fokhagymával (a gerezdeket dörzsöljük el rajta) és ízlés szerint sózzuk. Helyezzük el a szeleteket egy cserépedényben (római tál), locsoljuk meg vízzel, csavarjuk rá a 2 citrom levét.
Az uborkát meghámozzuk, lereszeljük és besózzuk. Fél órát állni hagyjuk a sóban, majd lecsurgatjuk a levét.
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, pici zsiradékon (fedő alatt) aranysárgára pirítjuk. Ha kész, ezt is kenjük rá a kenyérszeletekre.
A paradicsomot meghámozzuk, villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk.  Az összetört paradicsomot a lereszelt uborkával, a megmaradt olajjal és a fűszerekkel keverjük össze és halmozzuk a kenyérre.
Tálalásnál fejes saláta levelével díszítjük.