Hozzávalók: 4 szelet kenyér
(fehérkenyér), 2 citrom leve, 2 db paradicsom, 2 db uborka, 1 fej hagyma, 2
gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 4 evőkanál olaj, 4 db fejes saláta
levél, só-bors, ízlés szerint.
A kenyeret mindkét oldalán
olajban megpirítjuk, úgy, hogy a közepe puha maradjon. Ezután kenjük meg
alaposan fokhagymával (a gerezdeket dörzsöljük el rajta) és ízlés szerint
sózzuk. Helyezzük el a szeleteket egy cserépedényben (római tál), locsoljuk meg
vízzel, csavarjuk rá a 2 citrom levét.
Az uborkát meghámozzuk,
lereszeljük és besózzuk. Fél órát állni hagyjuk a sóban, majd lecsurgatjuk a
levét.
A hagymát megtisztítjuk, apróra
vágjuk, pici zsiradékon (fedő alatt) aranysárgára pirítjuk. Ha kész, ezt is
kenjük rá a kenyérszeletekre.
A paradicsomot meghámozzuk,
villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk.
Az összetört paradicsomot a lereszelt uborkával, a megmaradt olajjal és
a fűszerekkel keverjük össze és halmozzuk a kenyérre.
Tálalásnál fejes saláta levelével
díszítjük.