(Sült lazac flamengo szósszal)
A halat alaposan megmossuk, kívül belül egy
konyharuhával szárazra töröljük, és egy éles késsel mindkét oldalát bevagdaljuk
(irdaljuk). Ezután elkészítjük a páclét.
A páclé hozzávalói: borecet, egy kiskanál őrölt kömény,
egy kevés őrölt fehérbors, só ízlés szerint, zúzott fokhagyma.
Egy tálba öntjük a borecetet, hozzáadjuk a fűszereket és
a zúzott fokhagymát. Ezt a páclét mindig frissen készítsük el. A hal belsejét
és külsejét alaposan bekenjük a páclével. Ezután egy megvajazott tálcára
krumplikarikákat teszünk, és erre helyezzük a halat kb. 5 percig. Ez alatt a
hal húsa jól átitatódik a páclével. Meglocsoljuk száraz fehérborral (kb. 1 dl)
és előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Vigyázat! Az édes bor
megváltoztatja a lazac ízét! A tálcára is locsolunk a borból, ami azért fontos,
mert gőz formájában beszívódik a krumpliba és a hal alsó részébe, így nem kell
sütés közben megfordítani. A 220 C-ra felfűtött sütőt 150 C-ra mérsékeljük, és
5 perc múlva átkenjük olíva olajjal, nehogy a külseje megégjen.(Már látható,
hogy a hal oldalán a bevágások kezdenek szétnyílni). Mialatt sül a hal,
elkészítjük a Flamingómártást.
Flamingómártás hozzávalói
Hozzávalók: 500 g majonéz, 1.5 dl kechup, 10 ml
tabasco szósz, kubai rum, 1.5 dl grapefruit lé, 10 dkg feldarabolt papaya.