2013. március 31., vasárnap

Egybesült hal Izabella módra (Pescado asado al horno a la Isabelina) Kuba



(Sült lazac flamengo szósszal)
A halat alaposan megmossuk, kívül belül egy konyharuhával szárazra töröljük, és egy éles késsel mindkét oldalát bevagdaljuk (irdaljuk). Ezután elkészítjük a páclét.
A páclé hozzávalói: borecet, egy kiskanál őrölt kömény, egy kevés őrölt fehérbors, só ízlés szerint, zúzott fokhagyma.

Egy tálba öntjük a borecetet, hozzáadjuk a fűszereket és a zúzott fokhagymát. Ezt a páclét mindig frissen készítsük el. A hal belsejét és külsejét alaposan bekenjük a páclével. Ezután egy megvajazott tálcára krumplikarikákat teszünk, és erre helyezzük a halat kb. 5 percig. Ez alatt a hal húsa jól átitatódik a páclével. Meglocsoljuk száraz fehérborral (kb. 1 dl) és előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Vigyázat! Az édes bor megváltoztatja a lazac ízét! A tálcára is locsolunk a borból, ami azért fontos, mert gőz formájában beszívódik a krumpliba és a hal alsó részébe, így nem kell sütés közben megfordítani. A 220 C-ra felfűtött sütőt 150 C-ra mérsékeljük, és 5 perc múlva átkenjük olíva olajjal, nehogy a külseje megégjen.(Már látható, hogy a hal oldalán a bevágások kezdenek szétnyílni). Mialatt sül a hal, elkészítjük a Flamingómártást.

Flamingómártás hozzávalói

Hozzávalók: 500 g majonéz, 1.5 dl kechup, 10 ml tabasco szósz, kubai rum, 1.5 dl grapefruit lé, 10 dkg feldarabolt papaya.