Hozzávalók:
1 kg apró (4-6 cm-es) padlizsán, 1-2 evőkanál cukor, 1 teáskanál
só, 1 mokkáskanál törött feketebors, ízlés szerint bőven ecet.
A padlizsánokat megmossuk, szárukat
levágjuk és beletesszük egy ép zománcú lábosba. Annyi vizet öntünk rá, amennyi
rendesen ellepi, ezután a padlizsánokat kivesszük. A vizet felforraljuk, és
ízlés szerinti ecettel ízesítjük, hogy kellemesen savanyú legyen. Megsózzuk,
megcukrozzuk, megborsozzuk és beletesszük a közben hosszában bevagdosott kis
padlizsánokat. Addig főzzük, amíg a villa hegye, nemcsak hogy könnyen belemegy,
de ki is csúszik belőle. Az ecetes lében hagyjuk kihűlni, majd leszűrve
hűtőszekrényben tároljuk. Nagyobb mennyiséget is érdemes belőle készíteni,
hiszen sokáig eláll és rendkívül finom, különleges csemege. Húsokhoz vagy nyers
zöldségsaláta alkotórészeként kínálhatjuk.