Hozzávalók:
1 kemény, friss fej saláta, 2 db savanykás, aromás alma, 1 nagy
narancs, 5 dkg durvára darált dióbél, 2 dl majonéz, 1 mokkáskanál törött fehér
bors, 1 teáskanál mustár, só (ízlés szerint).
Először a mártást készítjük el: a
majonézbe belekeverjük a dió felét, a törött fehér borsot, a mustárt és sót. Az
almát megmossuk, de nem hámozzuk meg, csak a magházát távolítjuk el. Nagyon
vékony csíkokra vágjuk, és azonnal belekeverjük a majonézes mártásba, hogy ne
legyen ideje megbarnulni. A narancsot meghámozzuk, és először karikákra, majd a
karikákat kis kockákra vágjuk. Hozzáadjuk az almához. Utoljára tesszük bele a
megmosott, szárazra törülgetett és csíkokra metélt fejes salátát, majd az
egészet jól átforgatjuk és lefedjük. Hűtőszekrénybe rakjuk egy-két órára. Ha
nem rögtön fogyasztjuk, akkor a fejessaláta-csíkokat érdemes külön hűtve
tárolni, és csak az asztalon összekeverni, így friss, ropogós marad.