2013. március 31., vasárnap

Desszertek


Csípős palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált marha-, vagy sertéshús, 1 nagy hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 40 dkg paradicsom, 2 erős zöldpaprika, 1 húsleveskocka, 1 doboz (40 dkg) vörös babkonzerv, 1 teáskanál őrölt kömény, 7 dkg reszelt sajt, 3 dl tejföl, só, bors, 8 db vastagabb, sós palacsinta.
Forró olajban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát, rátesszük a darált húst, és barnára pirítjuk. A felszeletelt paprikát, a paradicsomot, a babot, a leveskockával és a fűszerekkel hozzáadjuk a húshoz, és egészen lassú tűzön húsz percig pároljuk. Nyolc darab vastagabb, sós palacsintát sütünk, megkenjük a töltelékkel, felgöngyöljük, és tűzálló tálon egymás mellé helyezzük. Meglocsoljuk tejföllel, rászórjuk a reszelt sajtot, és forró sütőben átsütjük. Ha van otthon friss koriander, néhány levelet finomra vágva a töltelékekbe tehetünk, s a kész palacsintát korianderágacskákkal díszíthetjük. Ha kukoricalisztből sütjük a palacsintát, s a töltelékbe még egy kis csípős chiliport is keverünk, igazi mexikói palacsintát kapunk.

Főtt kukorica csiliporral

Hozzávalók: 6 db sós vízben főzött kukoricacső, 1 ek. olvasztott vaj, 0,5 tk. csilipor, só.
Tegyük egymás mellé a forró kukoricacsöveket. Öntsük le a vaj és csili keverékével, sózzuk. Azonnal tálaljuk.

Karamellpuding

Hozzávalók 6-8 személyre:
Karamell: 100 g cukor, 0,6 dl víz
Puding: 3 nagy tojás, 6,25 dl tej, 65 g cukor 1 késhegynyi fahéj, csipetnyi őrölt szegfűszeg 5 ml vaníliaaroma
A sütőt 160 °C-ra melegítjük elő. Elkészítjük a karamellt, közepes hőmérsékleten a vízben kavargatva feloldjuk a cukrot, és addig főzzük, amíg sötétbarna lesz. A karamellt lapos szélű, 20 cm átmérőjű sütőformába öntjük, melynek az oldalát beolajozzuk. A pudinghoz a felvert tojásokat fakanállal óvatosan összekeverjük a tejjel, majd a többi hozzávalóval, s a karamellre öntjük. A sütőformát tepsibe állítjuk, melybe ujjnyi víz áll. Addig sütjük (kb. 35 perc), amíg a puding megköt. Kiemeljük a vízből, és hagyjuk kihűlni. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük, majd tálra borítva kínáljuk.
Jó tudni: Ez az eredetileg spanyol recept mára az egyik legkedveltebb mexikói édesség lett.

Kókuszital fehér rummal

Hozzávalók: Személyenként 1 kókuszdió, 0,5 dl fehér rum, pár csepp citromlé.
Lékeljük meg* a kókuszdiót a tetején, hűtsük jól be.
Tálalás előtt öntsük bele a rumot, pár csepp citromlevet.
Szalmaszállal kínáljuk.

Mexikói esküvői lepény

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csipet só, 1 cs. vaníliás cukor, 20 dkg liszt, 20 dkg darált dió.
A vajat, cukrot habosra keverjük, lassan belekeverjük a sót, vaníliáscukrot, lisztet, diót. 1 napra hűtőbe tesszük, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.
3 cm-es golyócskákat készítünk belőle, tepsibe tesszük, tetejüket lisztes aljú pohárral lenyomjuk. Így kis kerek korongokat kapunk. 10-15 percig sütjük, majd tetejüket meghintjük porcukorral.
Dobozban sokáig eláll.

Mexikói fánk

Hozzávalók: 5 púpozott ek. liszt, 1 tk. sütőpor, 0,5 ek. cukor, 1 tk. vaníliás cukor, 1 dl édes őszibaracklé, 1/4 ek. pirított ánizsmag, 2 tojás, víz, pici só,  olaj a sütéshez.
Villával keverjük össze a tojást, tegyük hozzá a sütőport, cukrokat, sót, lisztet és annyi vizet, hogy közepesnél keményebb massza legyen.
Tegyük lisztezett deszkára és gyúrjuk, míg sima lesz.
Nyújtsuk ki 1 cm vastagra, fánkszaggatóval szaggassuk ki. Takarjuk le és hagyjuk állni fél órát.
Forró olajban süssük ki.
Tálalás előtt tegyük tálra, öntsük le őszibaracklével, szórjuk rá az ánizst.

Mexikói kifli

Összeállítás: 25 perc
Sütés: 8 perc
Hozzávalók kb. 20 db-hoz: 13 dkg vaj, 6 dkg átszitált porcukor, 1 tojássárgája, 1 evőkanál konyak, 1/2 kiskanál őrölt fahéj, 25 dkg átszitált finomliszt, a tálaláshoz porcukor
Elkészítése: A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a tojássárgáját, a konyakot meg a fahéjat is beledolgozzuk. A lisztet hozzáadva sima tésztává gyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, 5 cm hosszú, 2 cm vastag rudacskákat formázunk belőle, és kiflikké hajtva megzsírozott sütőlemezre fektetjük. Mérsékelten meleg (150 fok) sütőben kb. 8 perc alatt aranysárgára sütjük. A sütőből kivéve a tepsiről lefejtjük, és azon forrón porcukorba forgatjuk.
Rácsra vagy deszkára fektetve hagyjuk kihűlni. Jól záródó dobozban tároljuk. Tálalás előtt még egyszer megszórjuk porcukorral.

Mexikói kókuszos piskóta

Hozzávalók: 30 dkg babapiskóta, 1 csomag csokoládépuding, 7 dl tej, 2 evőkanál kakaó, fél dl rum, 2 evőkanál cukor, 10 dkg kókuszreszelék.
Elkészítése: A csoki-pudingot úgy készítjük el, ahogy ez a tasakon le van írva, azzal a különbséggel, hogy 7 dl tejet használunk és még 2 evőkanál cukrot, kevés rumot és 2 evőkanál kakaót is hozzáadunk. A babapiskótákat négy darabra törjük, és a folyékony csoki-krémbe keverjük, majd egy tálra öntjük a masszát. Rászórjuk a kókuszreszeléket, és megvárjuk, amíg a piskóta magába szívja a krémet és megpuhul. Lehűtve tálaljuk.

Mexikói lapok

1/2 kiló liszttel kevert 1 csomag V.-sütőport 4 tojás sárgájával, 6 deka cukorral, 30 deka zsírral (igen jó vajjal) jól összegyúrunk, és közepes vastagon nyújtjuk. A tésztából szép szabályos, kb. gyufadoboz nagyságú kockákat vágunk és zsírozott, lisztezett tepsibe téve, a 4 tojás fehérjéből 20 deka porcukorral, 3 deka kakaóval és 1/2 csomag V.-vanilincukorral 1/2 órás keveréssel készült habból hosszában vastag csíkokat rakunk. Közepes forró sütőben sütjük. Tálaláskor gyengén vanilin szórócukorral hintjük be.

Mexikói palacsinta 1.

Hozzávalók: 10 dkg liszt, csipet sütőpor, csipet só, 1 tojás, 0,25 l langyos forralt tej,
Töltelék: 10 - 10 dkg vaj, reszelt sajt, főtt, apróra vágott csirke- vagy borjúhús, sós vízben főtt zöldség,
Mártás: 0,5 dl paradicsomlé, 0,6 dl olaj, 1,5 dl húsleves, csipet bors.
A palacsintatésztából vékony palacsintákat sütünk. A húst összekeverjük az aprított zöldséggel, a sajttal, vajjal. A paradicsomlevet néhány percig főzzük az olajjal, hozzáadjuk a levest és ismét felforraljuk. A palacsintákat megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és a mártással leöntjük.

Mexikói palacsinta 2.

Hozzávalók 4 személyre: 12 dkg liszt, 12 dkg kukoricaliszt, 2 tojás, 10 dkg marinált paradicsompaprika, 2 ecetes uborka, 6 zöld olajbogyó, 4 szelet lágy sajt, 2 paradicsom, 2 csokor petrezselyem, 15 dkg HERA főzőmargarin, só, bors.
A kétféle lisztet összekeverjük a tojással, kb. 3 dl langyos vízzel, kevés sóval és 4 evőkanál olvasztott HERA főzőmargarinnal. A maradék HERA főzőmargarinon a szokásos módon 12 palacsintát sütünk a tésztából. A palacsintákat meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel, majd kirakjuk a lecsöpögtetett, feldarabolt marinált paprikával, a felkarikázott ecetes uborkával és az olajbogyóval. A töltött palacsintákat négyrét hajtjuk, HERA főzőmargarinnal kikent tűzálló tálba fektetjük. A tetejét kirakjuk paradicsomkarikákkal, ráfektetjük a sajtszeleteket és forró sütőben kb. 10 perc alatt összemelegítjük.

Mexikói palacsinta 3. (Sopa de taquitos)

Mártáshoz: 1 dl paradicsomlé, 3 ek. olaj, 0,5 l húsleves.
Palacsintatésztához: 10 dkg liszt, 1 kk. sütőpor, 1 csipet só, 1 tojás, 2,5 dl felforralt langyos tej.
Töltelékhez: 10* dkg vaj (Nem sok ez a vajmennyiség?), és reszelt sajt / vagy 10 dkg vaj és 10 dkg főtt, apróra vágott csirke vagy más hús / vagy 10 dkg vaj és 10 dkg sós vízben főtt zöldség.
A paradicsomlevet az olajjal néhány percig főzzük, hozzáadjuk a levest és felforraljuk.
Vékony palacsintákat sütünk (kb. 8 db).
Megtöltjük a töltelékkel, összecsavarjuk, tányérra teszünk 2-2 darabot. Rámerjük a forró levest. Keménytojás-szeletekkel díszítjük.

Töltött szilva rummal

Hozzávalók:36 szem magvaváló szilva, 9 szem dió bele gerezdekre törve, 1 csésze víz, 0,5 cs. cukor, 1 vaníliás cukor, 1 dl rum.
Vágjuk le a szilva egyik végét, nyomjuk ki a magot, tegyünk a helyére diót. Rakjuk tűzálló tálba. Főzzünk szirupot a vízből, cukrokból, öntsük forrón a szilvára. Fedjük le, hagyjuk 2 órát állni. Öntsük le a szirupot, locsoljuk rá a rumot, fedjük le és tegyük a hűtőbe 4 órára.