Csípős palacsinta
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg
darált marha-, vagy sertéshús, 1 nagy hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál
olaj, 40 dkg paradicsom, 2 erős zöldpaprika, 1 húsleveskocka, 1 doboz (40 dkg)
vörös babkonzerv, 1 teáskanál őrölt kömény, 7 dkg reszelt sajt, 3 dl tejföl,
só, bors, 8 db vastagabb, sós palacsinta.
Forró olajban megfonnyasztjuk az
apróra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát, rátesszük a darált húst, és
barnára pirítjuk. A felszeletelt paprikát, a paradicsomot, a babot, a
leveskockával és a fűszerekkel hozzáadjuk a húshoz, és egészen lassú tűzön húsz
percig pároljuk. Nyolc darab vastagabb, sós palacsintát sütünk, megkenjük a
töltelékkel, felgöngyöljük, és tűzálló tálon egymás mellé helyezzük.
Meglocsoljuk tejföllel, rászórjuk a reszelt sajtot, és forró sütőben átsütjük.
Ha van otthon friss koriander, néhány levelet finomra vágva a töltelékekbe
tehetünk, s a kész palacsintát korianderágacskákkal díszíthetjük. Ha kukoricalisztből
sütjük a palacsintát, s a töltelékbe még egy kis csípős chiliport is keverünk,
igazi mexikói palacsintát kapunk.
Főtt kukorica csiliporral
Hozzávalók: 6 db sós vízben
főzött kukoricacső, 1 ek. olvasztott vaj, 0,5 tk. csilipor, só.
Tegyük egymás mellé a forró
kukoricacsöveket. Öntsük le a vaj és csili keverékével, sózzuk. Azonnal
tálaljuk.
Karamellpuding
Hozzávalók 6-8 személyre:
Karamell: 100 g cukor, 0,6 dl víz
Puding: 3 nagy tojás, 6,25 dl
tej, 65 g cukor 1 késhegynyi fahéj, csipetnyi őrölt szegfűszeg 5 ml
vaníliaaroma
A sütőt 160 °C-ra melegítjük elő.
Elkészítjük a karamellt, közepes hőmérsékleten a vízben kavargatva feloldjuk a
cukrot, és addig főzzük, amíg sötétbarna lesz. A karamellt lapos szélű, 20 cm
átmérőjű sütőformába öntjük, melynek az oldalát beolajozzuk. A pudinghoz a
felvert tojásokat fakanállal óvatosan összekeverjük a tejjel, majd a többi
hozzávalóval, s a karamellre öntjük. A sütőformát tepsibe állítjuk, melybe
ujjnyi víz áll. Addig sütjük (kb. 35 perc), amíg a puding megköt. Kiemeljük a
vízből, és hagyjuk kihűlni. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük, majd tálra
borítva kínáljuk.
Jó tudni: Ez az eredetileg
spanyol recept mára az egyik legkedveltebb mexikói édesség lett.
Kókuszital fehér rummal
Hozzávalók: Személyenként 1
kókuszdió, 0,5 dl fehér rum, pár csepp citromlé.
Lékeljük meg* a kókuszdiót a
tetején, hűtsük jól be.
Tálalás előtt öntsük bele a
rumot, pár csepp citromlevet.
Szalmaszállal kínáljuk.
Mexikói esküvői lepény
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 10 dkg
porcukor, 1 csipet só, 1 cs. vaníliás cukor, 20 dkg liszt, 20 dkg darált dió.
A vajat, cukrot habosra keverjük,
lassan belekeverjük a sót, vaníliáscukrot, lisztet, diót. 1 napra hűtőbe
tesszük, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.
3 cm-es golyócskákat készítünk
belőle, tepsibe tesszük, tetejüket lisztes aljú pohárral lenyomjuk. Így kis
kerek korongokat kapunk. 10-15 percig sütjük, majd tetejüket meghintjük
porcukorral.
Dobozban sokáig eláll.
Mexikói fánk
Hozzávalók: 5 púpozott ek. liszt,
1 tk. sütőpor, 0,5 ek. cukor, 1 tk. vaníliás cukor, 1 dl édes őszibaracklé, 1/4
ek. pirított ánizsmag, 2 tojás, víz, pici só,
olaj a sütéshez.
Villával keverjük össze a tojást,
tegyük hozzá a sütőport, cukrokat, sót, lisztet és annyi vizet, hogy közepesnél
keményebb massza legyen.
Tegyük lisztezett deszkára és
gyúrjuk, míg sima lesz.
Nyújtsuk ki 1 cm vastagra,
fánkszaggatóval szaggassuk ki. Takarjuk le és hagyjuk állni fél órát.
Forró olajban süssük ki.
Tálalás előtt tegyük tálra,
öntsük le őszibaracklével, szórjuk rá az ánizst.
Mexikói kifli
Összeállítás: 25 perc
Sütés: 8 perc
Hozzávalók kb. 20 db-hoz: 13 dkg
vaj, 6 dkg átszitált porcukor, 1 tojássárgája, 1 evőkanál konyak, 1/2 kiskanál
őrölt fahéj, 25 dkg átszitált finomliszt, a tálaláshoz porcukor
Elkészítése: A vajat a
porcukorral habosra keverjük, majd a tojássárgáját, a konyakot meg a fahéjat is
beledolgozzuk. A lisztet hozzáadva sima tésztává gyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk,
5 cm hosszú, 2 cm vastag rudacskákat formázunk belőle, és kiflikké hajtva megzsírozott
sütőlemezre fektetjük. Mérsékelten meleg (150 fok) sütőben kb. 8 perc alatt
aranysárgára sütjük. A sütőből kivéve a tepsiről lefejtjük, és azon forrón
porcukorba forgatjuk.
Rácsra vagy deszkára fektetve
hagyjuk kihűlni. Jól záródó dobozban tároljuk. Tálalás előtt még egyszer
megszórjuk porcukorral.
Mexikói kókuszos piskóta
Hozzávalók: 30 dkg babapiskóta, 1
csomag csokoládépuding, 7 dl tej, 2 evőkanál kakaó, fél dl rum, 2 evőkanál
cukor, 10 dkg kókuszreszelék.
Elkészítése: A csoki-pudingot úgy
készítjük el, ahogy ez a tasakon le van írva, azzal a különbséggel, hogy 7 dl
tejet használunk és még 2 evőkanál cukrot, kevés rumot és 2 evőkanál kakaót is
hozzáadunk. A babapiskótákat négy darabra törjük, és a folyékony csoki-krémbe
keverjük, majd egy tálra öntjük a masszát. Rászórjuk a kókuszreszeléket, és
megvárjuk, amíg a piskóta magába szívja a krémet és megpuhul. Lehűtve tálaljuk.
Mexikói lapok
1/2 kiló liszttel kevert 1 csomag
V.-sütőport 4 tojás sárgájával, 6 deka cukorral, 30 deka zsírral (igen jó vajjal)
jól összegyúrunk, és közepes vastagon nyújtjuk. A tésztából szép szabályos, kb.
gyufadoboz nagyságú kockákat vágunk és zsírozott, lisztezett tepsibe téve, a 4
tojás fehérjéből 20 deka porcukorral, 3 deka kakaóval és 1/2 csomag
V.-vanilincukorral 1/2 órás keveréssel készült habból hosszában vastag csíkokat
rakunk. Közepes forró sütőben sütjük. Tálaláskor gyengén vanilin szórócukorral
hintjük be.
Mexikói palacsinta 1.
Hozzávalók: 10 dkg liszt, csipet
sütőpor, csipet só, 1 tojás, 0,25 l langyos forralt tej,
Töltelék: 10 - 10 dkg vaj,
reszelt sajt, főtt, apróra vágott csirke- vagy borjúhús, sós vízben főtt
zöldség,
Mártás: 0,5 dl paradicsomlé, 0,6
dl olaj, 1,5 dl húsleves, csipet bors.
A palacsintatésztából vékony
palacsintákat sütünk. A húst összekeverjük az aprított zöldséggel, a sajttal,
vajjal. A paradicsomlevet néhány percig főzzük az olajjal, hozzáadjuk a levest
és ismét felforraljuk. A palacsintákat megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és
a mártással leöntjük.
Mexikói palacsinta 2.
Hozzávalók 4 személyre: 12 dkg
liszt, 12 dkg kukoricaliszt, 2 tojás, 10 dkg marinált paradicsompaprika, 2
ecetes uborka, 6 zöld olajbogyó, 4 szelet lágy sajt, 2 paradicsom, 2 csokor
petrezselyem, 15 dkg HERA főzőmargarin, só, bors.
A kétféle lisztet összekeverjük a
tojással, kb. 3 dl langyos vízzel, kevés sóval és 4 evőkanál olvasztott HERA
főzőmargarinnal. A maradék HERA főzőmargarinon a szokásos módon 12 palacsintát
sütünk a tésztából. A palacsintákat meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel,
majd kirakjuk a lecsöpögtetett, feldarabolt marinált paprikával, a
felkarikázott ecetes uborkával és az olajbogyóval. A töltött palacsintákat
négyrét hajtjuk, HERA főzőmargarinnal kikent tűzálló tálba fektetjük. A tetejét
kirakjuk paradicsomkarikákkal, ráfektetjük a sajtszeleteket és forró sütőben
kb. 10 perc alatt összemelegítjük.
Mexikói palacsinta 3. (Sopa de taquitos)
Mártáshoz: 1 dl paradicsomlé, 3
ek. olaj, 0,5 l húsleves.
Palacsintatésztához: 10 dkg
liszt, 1 kk. sütőpor, 1 csipet só, 1 tojás, 2,5 dl felforralt langyos tej.
Töltelékhez: 10* dkg vaj (Nem sok
ez a vajmennyiség?), és reszelt sajt / vagy 10 dkg vaj és 10 dkg főtt, apróra
vágott csirke vagy más hús / vagy 10 dkg vaj és 10 dkg sós vízben főtt zöldség.
A paradicsomlevet az olajjal
néhány percig főzzük, hozzáadjuk a levest és felforraljuk.
Vékony palacsintákat sütünk (kb.
8 db).
Megtöltjük a töltelékkel,
összecsavarjuk, tányérra teszünk 2-2 darabot. Rámerjük a forró levest.
Keménytojás-szeletekkel díszítjük.
Töltött szilva rummal
Hozzávalók:36 szem magvaváló
szilva, 9 szem dió bele gerezdekre törve, 1 csésze víz, 0,5 cs. cukor, 1
vaníliás cukor, 1 dl rum.
Vágjuk le a szilva egyik végét,
nyomjuk ki a magot, tegyünk a helyére diót. Rakjuk tűzálló tálba. Főzzünk
szirupot a vízből, cukrokból, öntsük forrón a szilvára. Fedjük le, hagyjuk 2
órát állni. Öntsük le a szirupot, locsoljuk rá a rumot, fedjük le és tegyük a
hűtőbe 4 órára.