2013. március 18., hétfő

Datolyás ponty




Hozzávalók: 1 kg ponty, 20 dkg datolya, 5 dkg mandula, 3 evőkanál főtt rizs, 1 teáskanál cukor, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 1/2 citrom leve, só-bors-, őrölt gyömbér, ízlés szerint
A halat megtisztítjuk, megmossuk. Kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal, vajjal és meglocsoljuk citromlével. Félretesszük.
A datolyát és a mandulát apróra vágjuk. Hozzákeverjük a cukrozott, fahéjjal, borssal, sóval, gyömbérrel ízesített rizshez. Ezt a keveréket 1 evőkanál vajjal jól eldolgozzuk, majd megtöltjük vele a ponty hasüregét. Ezután a halat egy nagy, bevajazott fóliára helyezzük. A tetejére hagymaszeleteket rakunk. A halat a fóliába becsavarva (a végeknél jól összenyomkodva) egy sütőlapra tesszük, és egy fél órán keresztül sütőben pároljuk. A fóliát levéve ropogósra sütjük.
Fahéjjal megszórva melegen tálaljuk.