2013. március 18., hétfő

Csicseri borsó leves




Hozzávalók: 40 dkg csicseri borsó, 2 sárgarépa, 2 gyökér, 1 fél zeller gumó,1 kis fej vöröshagyma, kis darab füstölt kolbász (csak az íze miatt ),só,1/2 dl olaj, 1 evőkanál liszt,1 csokor petrezselyem zöld, kevés pirospaprika,1 tojással 4 kanál liszttel készült csipetke, tejföl a tálaláshoz.
A borsót előző este beáztatjuk, másnap a levet leöntjük, 3 l friss vízzel feltöltve tesszük a tűzre. Adunk hozzá egy kevés füstölt kolbászt, csak az íze miatt. Sárgarépát, gyökeret, zellert, vöröshagymát kisebb darabokba vágva. A füstölt kolbásztól függően sózzuk.
Minden hozzávalót puhára főzzük. Kevés olajon 1 kanál liszttel rántást készítünk, amibe aprított petrezselyem levelet teszünk. Piros paprikával meghintjük és hideg vízzel felengedve, a kész leveshez öntjük. 1 tojásból készült csipetkét főzünk bele. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
A csicseri borsót népi nyelven, sokféle módon ismerik. pl. veréb orrú borsó. Már a görögök is ismerték, de az egyiptomi, arab konyhákon is kedvelt eledel.