Hozzávalók: 40 dkg csicseri
borsó, 2 sárgarépa, 2 gyökér, 1 fél zeller gumó,1 kis fej vöröshagyma, kis
darab füstölt kolbász (csak az íze miatt ),só,1/2 dl olaj, 1 evőkanál liszt,1
csokor petrezselyem zöld, kevés pirospaprika,1 tojással 4 kanál liszttel
készült csipetke, tejföl a tálaláshoz.
A borsót előző este beáztatjuk,
másnap a levet leöntjük, 3 l friss vízzel feltöltve tesszük a tűzre. Adunk
hozzá egy kevés füstölt kolbászt, csak az íze miatt. Sárgarépát, gyökeret, zellert,
vöröshagymát kisebb darabokba vágva. A füstölt kolbásztól függően sózzuk.
Minden hozzávalót puhára főzzük.
Kevés olajon 1 kanál liszttel rántást készítünk, amibe aprított petrezselyem
levelet teszünk. Piros paprikával meghintjük és hideg vízzel felengedve, a kész
leveshez öntjük. 1 tojásból készült csipetkét főzünk bele. Tejföllel
meglocsolva tálaljuk.
A csicseri borsót népi nyelven,
sokféle módon ismerik. pl. veréb orrú borsó. Már a görögök is ismerték, de az
egyiptomi, arab konyhákon is kedvelt eledel.