Hozzávalók:
30 dkg vastagabb, hengeresebb sárgarépa, 1 kk. vaj vagy olaj, 2 l
zsírtalanított húsleves (esetleg kocka), só, fehér törött bors, 1 csapott ek.
szárított oreganó, kis gerezd préselt fokhagyma, 6 ek. főtt rizs, vagy főtt
amarántmag *, vagy főtt kinoamag ** (a rizs és az egyéb magok el is
maradhatnak), 20 dkg krumpli, olaj a sütéshez.
A
sárgarépát kb. 6 cm-es darabokra vágjuk, majd gyufaszál vékonyságú csíkokra.
1-2 percig pirítjuk a felforrósított vajban, felöntjük a húslevessel, sózzuk.
Felforraljuk, és rövid ideig főzzük, a répa ne legyen puha, roppanjon. Ha
elkészült, borsozzuk, beleöntjük a tejszínt és beletesszük a fokhagymát, a főtt
rizst vagy magokat, jól átkeverjük. Tetejét megszórjuk oregánoval. (Türelmetlenebbek
a répát vághatják vastagabbra is.) Közben a krumplit is felszeleteljük - kicsit
vastagabbra, mint a répát, olajban kisütjük, lecsepegtetjük, papírral leitatjuk
róla az olajat.
Tálalás:
Csészékben, a levesre szórjuk a sült krumplit.
Nagyon
finom.
*
amarántmag: Dél-Amerikában lisztes magjáért termesztik, gyógynövényként is
használják. A magok akkorák, mint egy negyed gombostűfej. Be kell áztatni
legalább 8 órára, s utána főzni. Szárazon ki is lehet pattogtatni (ezt még nem
próbáltam). Gyógynövényben vettem.
**
Bécsben kapható, hasonlít az előzőhöz, de állítólag nem ugyanaz. Még nem
láttam.