2013. március 31., vasárnap

Bolíviai leves (Sopa de Casuela)



Hozzávalók: 30 dkg vastagabb, hengeresebb sárgarépa, 1 kk. vaj vagy olaj, 2 l zsírtalanított húsleves (esetleg kocka), só, fehér törött bors, 1 csapott ek. szárított oreganó, kis gerezd préselt fokhagyma, 6 ek. főtt rizs, vagy főtt amarántmag *, vagy főtt kinoamag ** (a rizs és az egyéb magok el is maradhatnak), 20 dkg krumpli, olaj a sütéshez.
A sárgarépát kb. 6 cm-es darabokra vágjuk, majd gyufaszál vékonyságú csíkokra. 1-2 percig pirítjuk a felforrósított vajban, felöntjük a húslevessel, sózzuk. Felforraljuk, és rövid ideig főzzük, a répa ne legyen puha, roppanjon. Ha elkészült, borsozzuk, beleöntjük a tejszínt és beletesszük a fokhagymát, a főtt rizst vagy magokat, jól átkeverjük. Tetejét megszórjuk oregánoval. (Türelmetlenebbek a répát vághatják vastagabbra is.) Közben a krumplit is felszeleteljük - kicsit vastagabbra, mint a répát, olajban kisütjük, lecsepegtetjük, papírral leitatjuk róla az olajat.
Tálalás: Csészékben, a levesre szórjuk a sült krumplit.
Nagyon finom.
* amarántmag: Dél-Amerikában lisztes magjáért termesztik, gyógynövényként is használják. A magok akkorák, mint egy negyed gombostűfej. Be kell áztatni legalább 8 órára, s utána főzni. Szárazon ki is lehet pattogtatni (ezt még nem próbáltam). Gyógynövényben vettem.
** Bécsben kapható, hasonlít az előzőhöz, de állítólag nem ugyanaz. Még nem láttam.