Hozzávalók: 20 dkg rizs, 50 dkg
csirke vagy birkahús, 1/2 kávéskanál sáfrány, 1/2 teáskanál petrezselyemzöld,
10 dkg mazsola, 5 dkg vaj, só-bors, ízlés szerint.
A rizst megmossuk, leszúrjuk. Két
dekagrammnyi vajat felforrósítunk, rátesszük a rizst és kb. 3-4 percig
kavargatjuk rajta.
Ezután forró vizet öntünk rá, kb.
kétszer annyit, mint a rizs térfogata. Ezután megsózzuk, lefedjük, felforraljuk
majd lefedve a tűzhely szélére (takaréklángra) tesszük. Párolás közben a rizst
nem szabad kevergetni, mert csirizes lesz, csak villával forgassuk, de
óvatosan, hogy a szemek össze ne törjenek.
A rizs kb. 20-25 perc alatt
megpuhul.
A csirke vagy birkahúst enyhén
sós vízben külön megfőzzük. Ha megfőtt, kockákra vágjuk és 3 dekagrammnyi vajon
megpirítjuk. Ezeket a húsdarabokat összekeverjük a megpuhult rizzsel, a vízben
áztatott mazsolával, majd sózzuk, borsozzuk. Sáfrányt és finomra vágott petrezselymet
hintünk rá és még melegen tálaljuk.