Hozzávalók:
75 dkg sima búzaliszt, 1 közepes nagyságú burgonya, 1 dkg élesztő,
2 kockacukor, fél dl langyos víz, 1 db tojás, 1 púpozott teáskanál só, 3-3,5 dl
langyos víz, 3 dkg sütőmargarin, 1 evőkanál darálatlan mák (a tetejére).
Az élesztőt fél dl langyos vízben simára
keverjük, hozzáadjuk a kockacukrot és hagyjuk felolvadni. A burgonyát héjában megfőzzük,
meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Egy mély, nagy tálba beöntjük a lisztet,
közepébe mélyedést vájunk és a meleg, áttört burgonyával együtt az összes
hozzávalót beletesszük, majd a langyos vízzel és az élesztővel addig gyúrjuk,
amíg formázható tésztát nem kapunk. (Géppel nagyon egyszerű kikeverni, kb. tíz
percig tart.) Lisztezett deszkára rakjuk a cipóvá formált tésztát és egy tiszta
konyharuhával letakarva langyos helyen (de nem a meleg tűzhely szélén!) dupla
nagyságúra kelesztjük (ez kb. két órát vesz igénybe). Tetszés szerinti
fonatokat vagy kerek cipócskákat készítünk belőle, majd sütőlemezre téve, a
tetejét bőven meghintjük mákkal. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és erős
lángon szép piros-barnára megsütjük.