Hozzávalók: 1 kg zsíros
tehéntúró, 0,5 kg spenót megfőzve és péppé darálva, 1 mk. csípős pirospaprika,
1 késhegynyi törött bors, só, csipetnyi reszelt szerecsendió, 2 tojás, 6 ek.
liszt, 1 ek vaj, 1 kg hámozott, kimagozott paradicsom, só, csipet cukor, 2 ek.
reszelt parmezán.
Villával nyomkodjuk össze a
spenótot, túrót, paprikát, borsot, sót, tojást. Kis adagokban adjuk hozzá a
lisztet, keverjük simára. Készítsünk
belőle gombócokat, főzzük ki sós vízben. Ha kész, óvatosan szűrjük le.
Olvasszuk fel a vajat, tegyük bele a gombócokat, vegyük le a tűzről, de tartsuk
melegen. Zúzzuk össze a paradicsomot, sózzuk, cukrozzuk. Forraljuk fel, öntsük
a gombócra. Szórjuk meg sajttal. Forrón
tálaljuk.
* Ezt különféle variációban
szoktam készíteni sóskával is és fordított felállásban is, vagyis a spenót
kint, a paradicsom a túróval. Finom, legalábbis a sóskás, a spenótot ugyanis
utálom, így csak elhiszem, hogy az is jó. Nem teszek bele mindig csípős
paprikát. A 6 kanál liszt kevésnek bizonyult nekem - igaz, én krémtúrót
használok. Nokedli alakzatban jobban szeretik itthon, mint gombócnak. Szerintem
jobban is néz ki.