2013. március 23., szombat

Asmarai túrós gombóc paradicsommártással * Etiópia



Hozzávalók: 1 kg zsíros tehéntúró, 0,5 kg spenót megfőzve és péppé darálva, 1 mk. csípős pirospaprika, 1 késhegynyi törött bors, só, csipetnyi reszelt szerecsendió, 2 tojás, 6 ek. liszt, 1 ek vaj, 1 kg hámozott, kimagozott paradicsom, só, csipet cukor, 2 ek. reszelt parmezán.
Villával nyomkodjuk össze a spenótot, túrót, paprikát, borsot, sót, tojást. Kis adagokban adjuk hozzá a lisztet, keverjük simára.  Készítsünk belőle gombócokat, főzzük ki sós vízben. Ha kész, óvatosan szűrjük le. Olvasszuk fel a vajat, tegyük bele a gombócokat, vegyük le a tűzről, de tartsuk melegen. Zúzzuk össze a paradicsomot, sózzuk, cukrozzuk. Forraljuk fel, öntsük a gombócra.  Szórjuk meg sajttal. Forrón tálaljuk.
* Ezt különféle variációban szoktam készíteni sóskával is és fordított felállásban is, vagyis a spenót kint, a paradicsom a túróval. Finom, legalábbis a sóskás, a spenótot ugyanis utálom, így csak elhiszem, hogy az is jó. Nem teszek bele mindig csípős paprikát. A 6 kanál liszt kevésnek bizonyult nekem - igaz, én krémtúrót használok. Nokedli alakzatban jobban szeretik itthon, mint gombócnak. Szerintem jobban is néz ki.