1,5 dkg élesztő, 1 tk. cukor, 2
szűk csésze langyos víz, csipet só, 2 csésze liszt, olaj, 10-12 dkg sajt
(eredetileg Halloum félkemény juhsajt, a beduinok legismertebb sajtja).
Az élesztőt tk-nyi cukorral
elkevert 0,5 cs. langyos vízben feloldjuk. 10 percig meleg helyen tartjuk, míg
az élesztő éledni kezd. A lisztet tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót,
belekeverjük az élesztőt, jól eldolgozzuk. Folytonos keverés közben hozzáadjuk
a maradék vizet, csomómentesre keverjük. Letakarjuk, és meleg helyen, 1 órán
át, kelesztjük.
Beolajozunk öntöttvas vagy teflon
serpenyőt, felforrósítjuk, majd mérsékeljük a tüzet, és kis merőkanálnyi
tésztát öntünk bele. Egyik oldalát aranysárgára sütve tálra csúsztatjuk.
A meg nem sütött oldal közepére
egy vékony szelet sajtot teszünk, félbehajtjuk, ujjunkkal összenyomjuk a
palacsinta alsó és felső felét.
Forró olajban hirtelen átsütjük,
szűrőpapíron lecsepegtetjük, forrón, salátával tálaljuk.
Készíthetjük ragus, diós vagy
mandulás töltelékkel is.