2013. március 17., vasárnap

Algériai datolya-torta




Hozzávalók: 30 dkg datolya, 15 dkg hámozott mandula, 15 dkg cukor, 30 dkg vaj, 4 db tojás, 1/2 rúd vanília, 3 ek. kukoricaliszt, 1 ek. valamilyen finom likőr.
Szeleteljük fel apróra a datolyát. Zúzzuk össze mozsárban a mandulát a 10 dkg cukorral együtt. Olvasszuk meg a vajat.
Állítsuk a sütő lángját a legnagyobb fokozatra. Válasszuk külön a tojások sárgáját a fehérjétől. A sárgákat keverjük el a maradék 5 dkg cukorral és a vaníliával. Keverjük bele a kukoricalisztet, a datolyát, a mandulát, az olvadt vajat és a likőrt.
Keverjük jól össze.
Ezután verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd óvatosan adjuk a datolyás keverékhez. Vajazzunk ki egy tortaformát (esetleg tegyünk bele megvajazott zsírpapírt) és öntsük bele a masszát. Kb. 20 percig a sütő közepén süssük meg a tortát.
Közben csökkentsünk a sütőnk hőmérsékletén és egészen lassú tűznél még kb. 10 percig tartsuk benn a tortát, közben ügyeljünk arra, hogy tortánk világos maradjon.
Ha kész, vegyük ki a sütőből. Hűlés közben porcukorral és finomra szeletelt datolyával díszítsük.
Tegyük hűvös helyre, csak kihűlés után vágjuk fel.